Uit de boekenkast van Core #3

Dit boek is een goudmijntje als je wil weten hoe je om kan gaan met de hoeveelheid aan informatie die we dagelijks over ons heen krijgen en hoe dat onze besluitvorming beïnvloedt.

Ik kijk zelf niet zo snel naar kunst, ben niet echt van de details en maak het liefst snel een besluit, groot of klein.

Maar dat kan ook tegen je werken. Want hoe vaak maken we in ons werk niet een verkeerde interpretatie. Dat we achteraf denken: Ai, dat zat toch anders in elkaar dan ik dacht.

Door veel aandachtiger te kijken naar wat er gebeurt, kunnen we veel betere besluiten nemen. We worden er ook meer empatischer door. We krijgen meer begrip.

En dat kan ons helpen om de informatie die we krijgen te filteren. We zijn gewend aan zoveel informatie, maar eigenlijk kan ons brein dat helemaal niet aan. Daardoor gaan we informatie nuanceren, maken we het subjectief en interpreteren we het anders dan het is.

Het is natuurlijk dat we bij zoveel informatie de informatie verkeerd gaan interpreteren. Gelukkig kan ons brein van nature ook heel veel, als je daar de tijd voor neemt!

We zijn in staat om informatie te filteren, te ordenen, kritisch over te zijn, denken over ons denken en we kunnen heel creatief zijn!

Mijn tip: Als je minder vaak het gevoel wil hebben dat je hoofd op barsten staat door de hoeveelheid aan informatie die je op een (werk)dag krijgt, zorg voor minder prikkels en geef je brein de tijd om informatie te filteren. Word je uiteindelijk veel creatiever en energievoller van!

En dit werkt in organisaties ook zo. Sta je voor een belangrijk besluit? Zorg dat je een fris en fruitig brein hebt!

Ben jij je bewust van hoe je met zoveel informatie omgaat? En hoe dat je keuzes beïnvloedt?